Kokosowe trufelki to kolejna część przygotowanych przeze mnie świątecznych upominków. Zresztą to pierwsze trufelki, jakie kiedykolwiek zrobiłam i muszę przyznać, że jestem z nich bardzo zadowolona.
Składniki
– opakowanie (350 g.) herbatników maślanych
– 200 g. masła w temp. pokojowej
– opakowanie homogenizowanego serka waniliowego
– 1/3 szklanki cukru pudru
– łyżka gęstej śmietany
– tabliczka białej czekolady
– 150 g. wiórków kokosowych
– tabliczka białej czekolady + 50 g. wiórków do obtoczenia trufelków
Przygotowanie:
Herbatniki bardzo drobno kruszymy, za pomocą wałka lub miksera. Dodajemy cukier puder, masło, serek homogenizowany, śmietanę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy je łyżką z powstałą masą.
Za pomocą łyżeczki nabieramy masę i formujemy kulki. Najlepiej jeśli wstawimy je do lodówki na ok. 6 godzin, aby stężały. Po upływie tego czasu, tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, obtaczamy w niej kulki i posypujemy wiórkami. Trufelki układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny.
Smacznego!