Zupa cebulowa jako taka pochodzi z Lyonu. Paryskie udoskonalenie tej potrawy sprowadza się do pomysłu jej zapiekania. Tradycyjnie serwuje się ją w kawiarenkach na Montmartre i Les Halles, jako pierwszą potrawę dla spóźnionych, nie zawsze trzeźwych “nocnych Marków”.
Składniki:
– kg. cebuli
– 40 dag. żółtego sera, startego na tarce o największych oczkach
– 2 szklanki białego wina
– 1,5 litra wywaru z warzyw
– 30 gramów mąki
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 100 gram masła
– łyżka cukru
– bagietka
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na grzanki, przesmażamy na 30 gramach masła do zrumienienia. Cebule smażymy na reszcie masła na złoty kolor. Oprószamy je mąką, energicznie mieszając. zalewamy białym winem i czekamy 3 minuty aż alkohol odparuje.
Całość zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy koncentrat, cukier. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 35 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Przelewamy zupę do naczyń, w których będzie serwowana. Każdą porcję przykrywamy grzankami i obficie posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika a serwujemy, gdy danie nabierze złocistego koloru.
Smacznego!