Ten boski napój jest podwójnym źródłem radości. Dosłownie i w przenośni. Nie tylko ze względu na oczywiste walory smakowe, ale również dlatego, że zarówno chili, jak i czekolada są źródłem hormonów szczęścia. A poza tym doskonale rozgrzewa. Także pijmy ją na zdrowie i ku ogólnej uciesze 🙂
Składniki:
– 250 ml mleka 3,2 %
– 120 ml śmietanki 30%
– 2 łyżeczki cukru pudru
– płaska łyżeczka cynamonu
– chili w proszku – ilość wg indywidualnych upodobań
– 130 g. czekolady deserowej
Przygotowanie:
Mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wrzucamy połamaną czekoladę, cukier, cynamon i chili. Gotujemy na małym ok. 8 minut ogniu stale mieszając. Rozlewamy do kubków. Możemy podawać z korą cynamonu jako ozdobą.
Smacznego!