Jajka faszerowane na ciepło to jeden z niezbędnych elementów imprez organizowanych przez…moich rodziców. Dla mnie impreza jest nieważna bez jajek w majonezie, ale taką ich wersję, czyli jajka faszerowane na ciepło też baaardzo lubię. Ich przygotowanie może nastręczać pewnych problemów, ale tylko wtedy, gdy do farszu dodamy zbyt dużo majonezu i wtedy, podczas smażenia jajek, farsz będzie wypływał na patelnię. Mimo to szczerze polecam takie jajka – z prostego powodu: są bardzo smaczne. Ot i tyle.
Jajka w skorupkach faszerowane na ciepło – składniki:
– 5 jajek
– łyżka majonezu
– koperek
– szczypiorek
– sól i pieprz
– mąka lub bułka tarta
– masło
Jajka w skorupkach faszerowane na ciepło – przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Następnie bardzo dokładnie przekrajamy je wzdłuż i wyjmujemy jajko ze skorupki. Za pomocą maszynki do mięsa mielimy jajka, dodajemy posiekany szczypiorek, koperek i majonez (majonezu nie może być zbyt wiele, aby masa nie była rzadka i jajka nie rozpadały się przy smażeniu). Mieszamy i dodajemy sól i pieprz do smaku.
Masą napełniamy skorupki, po czym część jajek od strony masy panierujemy mąką lub bułką tartą. Smażymy je na rozgrzanym maśle i gotowe! Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!