Jako, że ostatnio pofolgowałam z jedzeniem, dziś postanowiłam zrobić sobie dzień lekki i nietuczący. Pogoda wciąż nie dopisuje, co sprawia, że częściej niż zwykle mam ochotę na coś słodkiego. Łącząc przyjemne z pożytecznym na kolację zrobiłam kaszę jaglaną na mleku.
Kasza jaglana jest cudowna: oczyszcza organizm z toksyn, ma wiele witamin i soli mineralnych, białka i węglowodanów złożonych. Sprzyja osobom odchudzającym się, a dzięki temu, że zawiera krzemionkę, ma świetny wpływ na naszą cerę, paznokcie i zęby. Kasza jaglana to także cenne antyoksydanty, czyli związki, które chronią przed ryzykiem zachorowaniem na nowotwory, choroby układy krążenia, cukrzycę.
Cud – miód normalnie 🙂
Kasza jaglana na mleku – składniki:
– kasza jaglana
– mleko
– otręby pszenne
– śliwki suszone
– sól
– cynamon
– opcjonalnie kapka miodu
Kasza jaglana na mleku – przygotowanie:
Do garnka wlewamy odrobinę wody (tylko tyle, aby zakryła dno). Gdy woda się zagotuje, wlewamy mleko i wsypujemy kaszę (ostrożnie z ilością, bo kasza zwiększa swoją objętość pod wpływem gotowania) i lekko je solimy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone suszone śliwki, otręby i cynamon. Ewentualnie po lekkim przestudzeniu możemy dodać łyżeczkę miodu (miód traci we wrzątku swoje właściwości odżywcze)
Smacznego!