Taki keczup jest pracochłonny, ale przede wszystkim zdrowy: nie zawiera konserwantów, ani żadnych aromatów „identycznych z naturalnym” 😉 To 100% pomidorów.
Keczup domowej roboty – składniki:
– 5 kg pomidorów
– 5 cebul
– 1 łyżeczka pieprzu
– 0,5 szklanki octu winnego
– 20 dkg. cukru
– 2 łyżki soli
– 4 liście laurowe
– 8 ziarenek ziela angielskiego
– główka czosnku
Keczup domowej roboty – przygotowanie:
Pomidory ze skórką kroimy na ćwiartki, cebulę w talarki. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Dusimy wszystko pod przykryciem około 0,5 godziny. Masę pomidorową przecieramy przez gęste sito. Dodajemy resztę przypraw, oprócz czosnku, następnie znowu dusimy wszystko na małym ogniu – około 3 godz. Na pół godziny przed końcem duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek.
Gorący keczup rozlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.