Kurczak pieczony w tymianku i białym winie – składniki:
– 1,5 kg. części kurczaka, ja wybrałam skrzydełka i kilka udek
– świeży tymianek
– pół szklanki białego, półwytrawnego wina
– sól, pieprz, chilli
– olej rzepakowy
– czosnek
– cytryna
Kurczak pieczony w tymianku i białym winie – przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Na blachę wylewamy trochę oliwy, tak, aby pokryła dno. Układamy kurczaka, polewamy go tymiankiem wymieszanym z oliwą, dokładnie solimy i pieprzymy. Dodajemy chilli. Układamy na wierzchu kawałki czosnku i pokrojoną w ósemkę cytrynę. Całość delikatnie polewamy połową przygotowanego wina.
Przykrywamy blachę folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po pół godziny zdejmujemy folię i polewamy kurczaka resztą wina. Pieczemy jeszcze przez około 45 minut.
Danie proste i bardzo smaczne.
Smacznego!