Składniki
– 1/3 szklanki oleju
– średnia cebula pokrojona na 8 części
– 3/4 szklanki posiekanego selera
– 1/4 szklanki natki pietruszki
– 1 roztarty ząbek czosnku
– pół szklanki mąki
– sól i pieprz
– 500 g. oczyszczonych kurzych wątróbek
– 1/2 szklanki mleka
– 4 łyżki białego, wytrawnego wina
– 1/2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, cebulę, natkę pietruszki i czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie i zestawiamy z ognia. Do worka foliowego lub torebki strunowej wsypujemy mąkę. Wkładamy wątróbki i potrząsając torebką obtaczamy w mące. Wątróbki i niewykorzystaną mąkę dodajemy do warzyw w rondlu i smażymy na średnik ogniu. Mieszając od czasu d czasu zrumieniamy wątróbki.
Dodajemy mleko, wino i rozmaryn. Stale mieszając wszystko zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 7-10 minut.
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z puree z kalafiora
Smacznego!
PS. Przy tej okazji dowiedziałam się interesującej rzeczy: wątróbek nigdy nie solimy przed smażeniem, bo stwardnieją. O!