Peanut butter cookies – ciasteczka z masłem orzechowym

Miałam niedawno urodziny. Miałam je, i nie boję się do tego przyznać. Mam 20 lat (+VAT) i z tej okazji moja koleżanka Ola dała mi wspaniały prezent – uroczy, owinięty kokardką słoik, diabelsko pysznych ciasteczek z masła orzechowego  z kawałkami grzesznie smacznej czekolady. Znam tylko dwie osoby, ktore tak pysznie pieką i jedną z nich jest właśnie Ola. Zdolna bestia wpędza mnie i moje zakalce w kompleksy.

A propo urodzin. Akurat wczoraj na jednym z portali zobaczyłam artykuł. Coś w stylu: “Ile masz lat? Sprawdź ile czasu zostało ci do momentu, kiedy mężczyźni przestaną się Tobą interesować”. Kto pisze takie rzeczy??!! No kto?!! Na pewno ktoś, kto nie zasługuje na te pyszne ciasteczka!!

Ciasteczka z masłem orzechowym – składniki:

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
– 350 g masła orzechowego
– 60 g masła, o temperaturze pokojowej 
– 1 szklanka brązowego cukru 
– 3 duże jajka 
– cukier waniliowy
– 200 g czekoladowych drobinek lub pokrojonej drobno czekolady gorzkiej lub mlecznej, lub obydwu 

Niezbędne jest, aby jajka i masło nie były zimne, tylko w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka z masłem orzechowym – przygotowanie:

Utrzeć masło orzechowe z masłem i cukrem. Po uzyskaniu jednolitej masy stopniowo dodawać jajka. Dodać cukier waniliowy i wymieszać z masą.

Mąkę przesiać z soda oczyszczoną oraz stopniowo dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodać czekoladę i całość wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia oraz formować okrągłe ciasteczka. Należy zostawić odstępy ok 3 cm pomiędzy ciastkami, które w trakcie pieczenia rosną. Piec w temperaturze ok 170-180ºC przez ok 10-15 minut, do lekkiego zbrązowienia.

Ciasteczka powinny być delikatnie wilgotne po wyjęciu z piekarnika.

Ciasteczka ciepłe są bardzo kruche, dlatego polecam odstawienie blachy do wystygnięcia.

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *