Pomidory są nie tylko smaczne, ale baaardzo zdrowe. Mają bardzo dużo witaminy A i C, a także m. in. witaminy z grupy B i K (nie wiem co to znaczy, ale brzmi mądrze). Mają też sporo karotenu i antyoksydantów, czyli mówiąc w skrócie, zmniejszają ryzyko zachorowanie na raka. No i mają niską wartość energetyczną, co jest ważne dla osób na diecie odchudzającej.
Zupa krem z pomidorów – składniki:
– 12 pomidorów
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– oliwa
– koncentrat pomidorowy
– zioła prowansalskie i oregano
– garść świeżych liści bazylii
– sól i pieprz
Zupa krem z pomidorów – przygotowanie:
Do garnka na rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojona cebulę i wyciśnięty czosnek, mieszamy często i podsmażamy aby cebula się zeszkliła. Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy. Wrzucamy je do cebuli i czosnku, dodajemy sól, pieprz, oregano, zioła i bazylię. Dusimy na małym ogniu często mieszając. Po około 10 minutach dodajemy około pół litra wody i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 15 minut.
Całość należy potraktować blenderem lub mikserem, aby rozdrobnić wszystkie składniki na krem.
Smacznego!