Grecy nie mają pojęcia o istnieniu takiej ryby. Kiedyś zapytałam o nią rodowitego Greka, który zrobił wielkie oczy, wzruszył ramionami i pokiwał ze zdumieniem głową. Ja rybę po grecku uwielbiam, zwłaszcza tę, robioną przez moją mamę i nie wyobrażam sobie bez niej Wigilii ani żadnej innej, domowej “imprezy”
RYBA PO GRECKU – SKŁADNIKI:
– 700 g. mintaja
– 3 pietruszki
– 3 marchewki
– 1 mały seler
– mały koncentrat pomidorowy
– jajko
– mąka
– olej rzepakowy
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– sól i pieprz
RYBA PO GRECKU – PRZYGOTOWANIE:
Rybę kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Obtaczamy ją w jajku, solimy, pieprzymy a następnie obtaczamy w mące. Smażymy ją na oleju, z obu stron.
Seler, marchewki i pietruszki kroimy na cienkie paski (słupki). Wrzucamy je do garnka i zalewamy 1,5 szklanki wody. Dusimy je około 20 minut, aby nie były rozgotowane. Jeśli w garnku została woda to ją odlewamy albo odparowujemy. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, jeśli ktoś lubi może dodać listek laurowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko dusimy jeszcze około 10 minut.
Następnie w półmisku układamy warstwowo rybę i sos warzywny. Dekorujemy bazylią.
Smacznego!!