Jestem zaskoczona tym, jak dobry wyszedł mi ten sos 🙂 Szukałam przepisu i żaden mi nie odpowiadał, jedne były z dodatkiem kostki rosołowej, inne z mąką. A ja chciałam, żeby był jak najbardziej naturalny. No i jest. I pyszny do tego. Następny razem zrobię go więcej i wsadzę do słoików. Będzie dużo na zimę.
Sos pomidorowy klasyczny sos marinara – składniki:
– 6 dużych pomidorów
– oliwa z oliwek
– 2-3 ząbki czosnku
– cebula
– świeża bazylia
– oregano, zioła prowansalskie
– sól i pieprz
– koncentrat pomidorowy
Sos pomidorowy klasyczny sos marinara – przygotowanie:
Pomidory odparzamy we wrzątku, po kilku minutach obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Cebulę kroimy i delikatnie szklimy na oliwie. W garnku podgrzewamy łyżkę z oliwy z oliwek, dodajemy pomidory i cebulę, dusimy na małym ogniu około 40 minut.
Dodajemy wyciśnięty czosnek, kilka liści świeżej bazylii, sól, pieprz oregano, zioła prowansalskie i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy i dusimy kolejne 25 – 30 minut.
Mój sos nie wyszedł o koncentracji typowego sosu, czy jak keczup. Ale też nie taki miał być. Ma w sobie nierozdrobnione kawałki pomidora i m.in. dlatego jest bardzo smaczny.

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.