Uwielbiam purée, naprawdę, mogłabym je jeść codziennie. Najbardziej lubię wersję „naturalną”, bez dodatków, ale fajnym urozmaiceniem jest coś, co robi czasem moja mama, czyli dodanie szpinaku.
Składniki:
– kilogram ziemniaków
– ok. 200-250 g. mrożonego szpinaku
– szczypiorek
– śmietana 18%
– masło
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy, po czym dodajemy pokrojony szczypiorek, lekko solimy i dokladnie mieszamy. Gdy ziemniaki są już ugotowane dodajemy 5 łyżek śmietany i 2 łyżki masła, bardzo dokładnie wszystko ugniatamy na gładką masę. Dodajemy szpinak wymieszany ze szczypiorkiem. Gotowe!
Smacznego!
Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.