Chleb pita, falafle i warzywa

Niby
wielkość nie ma znaczenia, ale jednak za małe je zrobiłam… W miarę
sprawne i sensowne wkładanie rzeczy do ich środka było wyzwaniem a i
jedzenie tego wszystkiego łatwe nie było. Mówię o chlebach pita. Jeśli
będziecie je robili, przypilnujcie, aby średnica każdego chleba miała
przynajmniej 15 cm.
Takie wegańskie danie powinno zasmakować nawet mięsożercom. Jest także świetnym zastępstwem dla fastfood’ów. Zapraszam!
Składniki:
na chleb pita:
– 15 g. drożdży
– 1/2 łyżeczki cukru
– 350 g. mąki pszennej
– 250 g. mąki żytniej razowej
– 1 łyżeczka soli
– 5 łyżek oleju
– 1.4 l. ciepłej wody
dodatki:
– dowolne warzywa, np: posiekana kapusta pekińska, papryka, kukurydza, oliwki, cebula,         pomidory, ogórki kiszone
– sos, np. czosnkowy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z połową ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Mąki i sól wsypujemy do miski, wlewamy rozczyn, pozostałą wodę i 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Ciasto
przekładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy ciasto – powinno być
lśniące i gładkie. W razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo się klei,
dosypujemy mąkę.
Wyrobione
formujemy w kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Następnie
ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy je na placuszki ok.
centymetrowej grubości i zwliżamy je lekko wodą. Pity pieczemy
bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 8 min. w
temp. 200 stopni.
Gdy
chleby trochę przestygną nacinamy je wzdłuż krawędzi (nie przecinając
do końca) aby powstała kieszeń. Wnętrze polewamy sosem, np. czosnkowym,
wkładamy falafle, warzywa, znów polewamy sosem i gotowe.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *