Przepis na te jajka pochodzi z “biedronkowej” gazetki (choć trochę go zmodyfikowałam). Już chyba kiedyś wspominałam, że lubię faszerowane potrawy. Je sobie człek takie, dajmy na to, niby zwykłe jajko, a tam w środku niespodziewajka – różne rzeczy. I za to je lubię, te faszerowane rzeczy – za ten element zaskoczenia.
Składniki:
– 5 jajek na twardo
– 30 g. szynki
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 2 łyżki sera startego, żółtego, twardego sera (użyłam takiego)
– pół kiszonego ogórka
– łyżka posiekanego koperku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka obieramy i przecinamy na pół. Żółtka wyjmujemy i rozcieramy widelcem. Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, śmietanę, koperek, ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka. Posypujemy drobno posiekanym lub starkowanym ogórkiem.
Smacznego!