Sezon
grillowo – piknikowy uważam za rozpoczęty. Uuuuwielbiam jeść na świeżym
powietrzu. Jakoś tak wszystko bardziej smakuje, gdy je się pod chmurką.
A jeśli np. na piknik jedziemy rowerem, musimy wziąć ze sobą jedzenie,
które taką podróż przetrwa, nie rozpadnie się, nie rozpłynie. I takie
właśnie są te bułeczki – koperty. Zrobiłam do nich słodki farsz z sera i
rodzynek, ale tak naprawdę, możemy włożyć wiele innych rzeczy – od
owoców, po warzywa, szpinak, ser feta, suszone pomidory, tuńczyka etc.
Pogoda piękna także łączcie się w pary, trójki, większe grupy
(nie)zorganizowane i myk myk na jakąś łąkę za miasto.
grillowo – piknikowy uważam za rozpoczęty. Uuuuwielbiam jeść na świeżym
powietrzu. Jakoś tak wszystko bardziej smakuje, gdy je się pod chmurką.
A jeśli np. na piknik jedziemy rowerem, musimy wziąć ze sobą jedzenie,
które taką podróż przetrwa, nie rozpadnie się, nie rozpłynie. I takie
właśnie są te bułeczki – koperty. Zrobiłam do nich słodki farsz z sera i
rodzynek, ale tak naprawdę, możemy włożyć wiele innych rzeczy – od
owoców, po warzywa, szpinak, ser feta, suszone pomidory, tuńczyka etc.
Pogoda piękna także łączcie się w pary, trójki, większe grupy
(nie)zorganizowane i myk myk na jakąś łąkę za miasto.
A o jedzeniu w plenerze można posłuchać w dzisiejszej audycji Czas Skowronków.
Składniki:
– 300 g. mąki pszennej
– 1 op. proszku do pieczenia
– 100 g. cukry pudru
– szczypta soli
– 1 op. cukru waniliowego
– 2 jajka
– 400 g. twarogu chudego
– 6 łyżek oleju
– 6 łyżek mleka
– 100 g. rodzynek
– 200 ml. rumu
– 200 g cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– laska wanilii
– żółtko jajka
– mąka na stolnicę
Przygotowanie:
Mąkę
pszenną przesiewamy i mieszamy ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem
waniliowym. Dodajemy 1 jako, 150 g. twarogu olej i mleko. Zagniatamy
ciasto, wkładamy do folii, a następnie do lodówki na około godzinę.
pszenną przesiewamy i mieszamy ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem
waniliowym. Dodajemy 1 jako, 150 g. twarogu olej i mleko. Zagniatamy
ciasto, wkładamy do folii, a następnie do lodówki na około godzinę.
W
tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rodzynki układamy na sicie,
przepłukujemy wodą. Przekładamy do miseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy
na ok. 15 minut, aby nasiąkły alkoholem. Pozostały twaróg przekręcamy
przez maszynkę do mielenia mięsa lub przecieramy przez gęste sito.
Dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną, ziarna wanilii oraz
nasiąknięte i odcedzone rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy
tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rodzynki układamy na sicie,
przepłukujemy wodą. Przekładamy do miseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy
na ok. 15 minut, aby nasiąkły alkoholem. Pozostały twaróg przekręcamy
przez maszynkę do mielenia mięsa lub przecieramy przez gęste sito.
Dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną, ziarna wanilii oraz
nasiąknięte i odcedzone rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy
Ciasto
wyjmujemy z lodówki i ponownie zagniatamy. Na oprószonej mąką stolnicy
rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, z którego wycinamy kwadraty, a
bokach długości ok. 10 cm. Po środku każdego układamy farsz serowo –
rodzynkowy.
wyjmujemy z lodówki i ponownie zagniatamy. Na oprószonej mąką stolnicy
rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, z którego wycinamy kwadraty, a
bokach długości ok. 10 cm. Po środku każdego układamy farsz serowo –
rodzynkowy.
Rogi
kwadratów smarujemy roztrzepanym żółtkiem i zlepiamy jak koperty. Z
resztek ciasta wycinamy małe kółeczka, Smarujemy je od spodu żółtkiem i
doklejamy do kopert. Bułeczki układamy na blasze a ich wierzch smarujemy
żółtkiem.
kwadratów smarujemy roztrzepanym żółtkiem i zlepiamy jak koperty. Z
resztek ciasta wycinamy małe kółeczka, Smarujemy je od spodu żółtkiem i
doklejamy do kopert. Bułeczki układamy na blasze a ich wierzch smarujemy
żółtkiem.
Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i pieczemy ok. 20 minut.