Tak się złożyło, że dziś ponownie gościłam w audycji „Czas skowronków” Radia Białystok. Jej tematem były bardzo przyjemne rzeczy – wiosna i wiosenne śniadania. A ja bardzo lubię jedno i drugie 🙂
Moją dzisiejszą propozycją na wiosenne śniadanie jest twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Banalnie prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Mogłabym go jeść w każdych ilościach! Życzę Wam smacznego i wszystkiego dobrego na każdy wiosenny dzień!
Składniki (proporcje wg. własnych upodobań):
– ser biały półtłusty
– jogurt naturalny
– kilka rzodkiewek
– szczypiorek
– sól i pieprz biały
Przygotowanie:
Rzodkiewkę kroimy bardzo drobno lub tarkujemy na tarce. Szczypiorek siekamy. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, szczypior i rzodkiewkę. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Twarożek można podawać jako pastę kanapkową lub jeść jako dip ze świeżymi warzywami, np. papryką, ogórkiem czy papryką pokrojonymi na kawałki.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.