Ten przepis przepis pojawił się w zeszycie mojej mamy w tym samym czasie, co prawdziwa “Nutella” na półkach sklepowych. Potrzeba jest matką wynalazku, a co potrzebą było w tym wypadku nie wiem. Względy ekonomiczne czy zdrowotne? Nie ważne. W każdym razie cieszę się, że taki przepis istnieje. Nie jest skomplikowany, a to, co dzięki niemu powstaje jest smaczne, nieprzesłodzone i czekoladowe.
Domowa “Nutella” na śliwkach – składniki:
– 3 kg. słodkich śliwek
– 1 kg. brązowego cukru (ewentualnie można użyć białego)
– 50 g. cukru waniliowego
– ok. 150 g. kakao
Domowa “Nutella” na śliwkach – przygotowanie:
Śliwki przekręcamy przez maszynkę. Przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy ok 1,5 godziny, często mieszając. Garnek odstawiamy na 24 h.
Następnego dnia dodajemy cukier waniliowy. Dosypujemy także kakao, stopniowo, sprawdzając smak “Nutelli”, aby nie była za gorzka. Wszystko gotujemy jeszcze ok. godziny a następnie, gorące przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Weki studzimy pod kocem.
znam, robię:) tylko krócej : http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/10/Domowa-nutella-ze-sliwek.html
Musi być pyszna 🙂
już od jakiegoś czasu myślę, by ją zrobić ;]
Zrób koniecznie 🙂