Ten przepis przepis pojawił się w zeszycie mojej mamy w tym samym czasie, co prawdziwa „Nutella” na półkach sklepowych. Potrzeba jest matką wynalazku, a co potrzebą było w tym wypadku nie wiem. Względy ekonomiczne czy zdrowotne? Nie ważne. W każdym razie cieszę się, że taki przepis istnieje. Nie jest skomplikowany, a to, co dzięki niemu powstaje jest smaczne, nieprzesłodzone i czekoladowe.
Domowa „Nutella” na śliwkach – składniki:
– 3 kg. słodkich śliwek
– 1 kg. brązowego cukru (ewentualnie można użyć białego)
– 50 g. cukru waniliowego
– ok. 150 g. kakao
Domowa „Nutella” na śliwkach – przygotowanie:

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
znam, robię:) tylko krócej : http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/10/Domowa-nutella-ze-sliwek.html
Musi być pyszna 🙂
już od jakiegoś czasu myślę, by ją zrobić ;]
Zrób koniecznie 🙂