Czy tylko mnie przeraża to, jak szybko mija lato? Niestety tak jest co roku. Może dlatego, że zbyt bardzo je lubię. Początek lipca to moje urodziny, a po chwili jest już koniec września… I znowu kilka długich miesięcy zimna. Fuj.. okropność…. Jeszcze się nie zdążyłam dogrzać po zimie, która zakończyła się jakoś w kwietniu, a dni i wieczory robią się już coraz chłodniejsze. Truskawek też już dawno nie ma, a w sklepach i na straganach zaczynają królować śliwki….
Jakoś tak mi dziś smętnie, ale może nie powinnam sobie zawracać głowy końcem lata, już w połowie sierpnia. A bez wątpienia ogromnym plusem obecnego okresu, jest robienie przetworów. Taki sposób na przedłużenie lata, przynajmniej pod kątem kulinarnym. Zamykamy wszystko co najlepsze w tej porze roku: warzywa, owoce, w słoiczkach, wstawiamy do spiżarni i na nowo możemy się nimi cieszyć, gdy gruba warstwa śniegu pokryje wszystko w zasięgu oczu.
A ja lubię, jak takie słoiczki z konfiturami, dżemami i innymi przetworami ładnie wyglądają. Jednym ze sposobów, jest przyklejenie kolorowych etykiet, na których piszemy nazwę przetworu i np. rok jego produkcji.
Dziś, dla wszystkich miłośników przetworów, którzy szukają takich właśnie etykiet, mam kolejne ich zestawy, które można sobie wydrukować. Kilka innych etykiet i parę słów na temat tego, jak je łatwym sposobem przykleić na słoiki, znajdziecie tu -> klik
Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Nie ma za co…
Ale super, dzięki za udostępnienie! 🙂