Z rabarbaru robiłam różne rzeczy, ciastka, ciasteczka, muffinki (polecam zwłaszcza te z rabarbarem i jabłkiem), tarty, kompoty, konfiturę, ale koktajl z rabarbaru zrobiłam po raz pierwszy. Dość niepewnie i nieufnie, zastanawiając się, co to z tego w ogóle wyjdzie. A wyszło naprawdę pysznie i orzeźwiająco. Smak kwaśnego rabarbaru złamany słodyczą miodu. Do tego gładki jogurt. A jako wisienka na torcie – siekane nerkowce. Całość w sam raz na ciepłe, wiosenne dni. Od dziś koktajl z rabarbaru jest moim ulubionym.
Koktajl z rabarbaru – składniki:
– 3 pałki rabarbaru
– 400 g. gęstego jogurtu greckiego
– miód
– kilka kostek lodu
– garść orzechów nerkowca
Koktajl z rabarbaru – przygotowanie:
Rabarbar obieramy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wrzucamy do blendera. Dodajemy jogurt i całość miksujemy. Dodajemy miód do smaku (w moim przypadku były to ok. 3 łyżki) oraz kostki lodu. Ponownie włączamy blender i całość miksujemy przez chwilę.
Koktajl przelewamy do szklanek, a jego wierzch posypujemy posiekanym nerkowcem
Smacznego!
No,no przed nadchodzącą falą upałów napewno przyda się do ugaszenia pragnienia.