Sernik na zimno z truskawkami

 

Sernik na zimno z truskawkamiWczoraj mój blog obchodził trzecie urodziny. Zrobiłam z tej okazji sernik na zimno z truskawkami, ale postu na blogu nie dodałam, bo utknęłam w kuchni wypróbowując różne receptury na białysy. Ale o białysach przy najlepszej okazji. Sernik na zimno z truskawkami na spodzie z biszkoptów to dla mnie obok Chatki Baby Jagi i sernika na zimno z serków homogenizowanych ciasto najbardziej kojarzące się z urodzinami. A zatem niech i mój blog świętuje razem z tym sernikiem.

Sernik na zimno z truskawkami – składniki:

spód
– kilkanaście biszkoptów
– pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
– 2-3 łyżeczki cukru
– 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
masa serowa
– 800 g. półtłustego twarogu
– 250 g. serka mascarpone
– szklanka cukru pudru
– 4 łyżki agaru lub 2 łyżki żelatyny
– łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru z wanilią
– 2 szklanki pokrojonych truskawek
wierzch
– opakowanie galaretki truskawkowej (użyłam galaretki Delecta bez zwierzęcej żelatyny)
– szklanka pokrojonych w plasterki truskawek

Sernik na zimno z truskawkami – przygotowanie:

Biszkopty układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. W wodzie rozpuszczamy cukier i sok z cytryny. Tak powstałym “ponczem” polewamy biszkopty. Około łyżka płyny na każdy biszkopt.
Twaróg mielimy trzykrotnie.
Serek mascarpone ubijamy mikserem na najwolniejszych obrotach, przez 2-3 minuty. Przekładamy go do twarogu, dodajemy cukier puder, esencję waniliową i mieszamy.
W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy agar (lub żelatynę). Dokładnie rozpuszczony dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki (u mnie w ćwiartki) i delikatnie mieszamy łyżką.Masę serową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do lodówki. Układamy na nim pokrojone w plastry truskawki, lekko dociskając.

Galaretkę rozpuszczamy w pół litra wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy rozpuszczona galaretka jest już chłodna, przelewamy ją stopniowo na wierzch sernika. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 8 godzin.

Smacznego!
Sernik na zimno z truskawkami

4 Comments

  1. Anonimowy

    Uwielbiam ciasta na zimno,serniki szczególnie a ten wyglada rewelacyjnie.Na upały nie ma lepszego ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *