
Sernik na zimno z truskawkami – składniki:
spód
– kilkanaście biszkoptów
– pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
– 2-3 łyżeczki cukru
– 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
masa serowa
– 800 g. półtłustego twarogu
– 250 g. serka mascarpone
– szklanka cukru pudru
– 4 łyżki agaru lub 2 łyżki żelatyny
– łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru z wanilią
– 2 szklanki pokrojonych truskawek
wierzch
– opakowanie galaretki truskawkowej (użyłam galaretki Delecta bez zwierzęcej żelatyny)
– szklanka pokrojonych w plasterki truskawek
– szklanka pokrojonych w plasterki truskawek
Sernik na zimno z truskawkami – przygotowanie:
Biszkopty układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. W wodzie rozpuszczamy cukier i sok z cytryny. Tak powstałym „ponczem” polewamy biszkopty. Około łyżka płyny na każdy biszkopt.
Twaróg mielimy trzykrotnie.
Serek mascarpone ubijamy mikserem na najwolniejszych obrotach, przez 2-3 minuty. Przekładamy go do twarogu, dodajemy cukier puder, esencję waniliową i mieszamy.
W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy agar (lub żelatynę). Dokładnie rozpuszczony dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki (u mnie w ćwiartki) i delikatnie mieszamy łyżką.Masę serową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do lodówki. Układamy na nim pokrojone w plastry truskawki, lekko dociskając.
Galaretkę rozpuszczamy w pół litra wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy rozpuszczona galaretka jest już chłodna, przelewamy ją stopniowo na wierzch sernika. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 8 godzin.
Smacznego!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Czy agar rozpuszczamy w gorącej czy zimnej wodzie?
Pozdrawiam
W bardzo ciepłej, ale nie we wrzątku.
Pozdrawiam!
ślinka cieknie na ten widok 🙂 pozdrawiam!
Uwielbiam ciasta na zimno,serniki szczególnie a ten wyglada rewelacyjnie.Na upały nie ma lepszego ciasta.