Tak to dziś jest jeden z tych dni, które zdarzają się albo jesienią, albo w dni na pograniczu niebyłej tego roku zimy i ociągającej się z przyjściem wiosny. Dzień sponsorowany przez literki “D”, jak deszcz i P, jak “ponuro”, w trakcie którego wyrażenie “butelkowa pogoda” nie odnosi się tylko do tego, co za oknem, ale nabiera dosłownego znaczenia… Gdy zaplątany/a pod kołdrę otwierasz butelkę czerwonego wina, a Twoja ręka sięga po coś słodkiego. Całe szczęście, że te dni zdarzają się tak rzadko. Inaczej ani to, że wróciłam do biegani, ani to, że zaczęłam chodzić na treningu TRX nie pomogłoby mi zmieścić się w wiosenne ubrania.
Ale, ale – wracając do tematu. Na takie butelkowe dni polecam przygotowanie placków – pancakes. O smaku tiramisu, który połączyłam z plasterkami banana. Mały kompromis w kierunku wersji lepszej dla zdrowia, to zastąpienie mąki pszennej, mąką orkiszową. Przygotowanie całości zajmuje około 30 minut. Nie liczę zmywania. Przecież nie zmywa się naczyń, gdy pogoda jest butelkowa.
Orkiszowe tiramisu pancakes – składniki:
– 400 gramów mąki orkiszowej
– 5 łyżek brązowego cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 300 gramów maślanki naturalnej
– 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
– ok. pół filiżanki mocnej kawy (bez fusów)
– 2 jajka
– łyżeczka esencji waniliowej
– 2-3 banany
– 250 gramów serka mascarpone (temperatura pokojowa)
– 5 łyżek śmietany kremówki (schładzanej w lodówce przez min. 2 godziny)
– 2 łyżki cukru pudru (zrobiłam z brązowego cukru)
– kakao
Orkiszowe tiramisu pancakes – przygotowanie:
Składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki mokre: maślankę, kawę, jajka, esencję, olej. Następnie dodajemy składniki suche do mokrych i wszystko razem mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażymy na niej z obu stron nasze pancakes.
Odkładamy na bok do wystygnięcia.
W tym czasie ubijamy mikserem schłodzoną śmietanę kremówkę, razem z cukrem pudrem. Po około 4-5 minutach dodajemy serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera ucieramy razem przez kilka minut. Tak przygotowaną masą możemy smarować nasze pancakes, układając na nich pokrojonego w plasterki banana i posypując kakao lub przekładać warstwami, aby powstało coś na wzór tortu.
Smacznego!
A czy z mąki pszennej też można je zrobić?