Po pewnym eksperymencie z pewną zupą, do której dodałam (za) dużo soku z pomarańczy, miałam z nią (pomarańczą), skończyć swoje ekstrawaganckie zabawy. Postanowienie obowiązywało przez kilka lat. I mimo, że nigdy nie lubiłam też połączeń mięso&owoce, to niezbadane wyroki boskie zaprowadziły mnie do kuchni, w której połączyłam właśnie kurczaka z cynamonem i pomarańczą (rozsądną jej ilością). Efekt? Zaskakująco smaczny. Dowód? Na to, że warto pozbywać się uprzedzeń. Również kulinarnych.
Kurczak z cynamonem w pomarańczach – składniki:
– 1,5 kg udek z kurczaka
– 60 ml. ciemnego sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– 1,5 łyżeczki startego, świeżego imbiru
– 2 łyżki płynnego miodu
– łyżka cynamonu
– sok z czterech pomarańczy
– sól i pieprz
– starta skórka z jednej pomarańczy
Kurczak z cynamonem w pomarańczach – przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki oprócz udek łączymy w miseczce i dokładnie mieszamy.
Udka z kurczaka opłukujemy i wkładamy do miski. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 8 godzin. Co jakiś czas przewracamy, aby marynata dokładnie pokrywała wszystkie udka.
Miskę z udkami wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na około półtorej godziny w temperaturze pokojowej. Następnie przekładamy je wraz z marynatą np. do naczynia żaroodpornego. Na taką ilość udek musiałam użyć dwóch naczyń.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i wstawiamy do niego udka. Pieczemy pod pokrywką przez około 1,5 godziny co jakiś czas polewając je marynatą i wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
Po 1,5 godziny zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Możemy je podać np z pieczonymi ziemniakami lub plackami rosti.
Takie mięsiwo to ja rozumiem. Przyznam, że nie doprawiałam jeszcze kurczaka cynamonem ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Postaram się na niedzielny obiad zaserwować te danie swoim domownikom.
Pozdrawiam
Wygląda to naprawdę dobrze! Uwielbiam połączenie mięsa i owoców, więc ten cynamon i pomarańcze, wręcz zachęcają. Podobno jedynie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu, jak również pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, co może być bardzo istotne dla osób cierpiących na cukrzycę.
O cukrze wiem, ale o cholesterolu nie słyszałam. To bardzo dobre wieści!
A sok z czterech pomarańczy to nie za dużo? Czy ta czwarta pomarańcza została pokrojona na wierzch?
Zapewniam, że gdyby to było za dużo, to nie podałabym takich proporcji. Proszę zwrócić uwagę, że podana ilość dotyczy przepisu na “aż” półtora kilograma kurczaka.
Pozdrawiam i smacznego!
To mają być całe udka czy tylko pałki kurczaka?
Justyno, myślę, że równie dobrze w tym przepisie sprawdzą się udka, pałki i podudzia.