Czekoladowy biszkopt z pomarańczą

Opadł mi! No opadł 🙁 Ale już wiem czemu. Po pierwsze biszkopty lubią opadać, a poza tym trzeba unikać otwierania piekarnika w trakcie pieczenia a na koniec, po wyłączeniu, biszkopt należy studzić również nie wyjmując go na zewnątrz piekarnika, ponieważ szkodzą mu różnice temperatur. Dla niektórych to pewnie oczywiste, ale ja wciąż się uczę nowych rzeczy.
Więc biszkopt ten traktuję jako ważną lekcję i następny na pewno będzie lepszy.
Czekoladowy biszkopt z pomarańczą
Składniki:
– 200 gram masła w temp. pokojowej + odrobina do wysmarowania tortownicy
– 200 g. gorzkiej czekolady
– 4 łyżki stołowe zaparzonej, czarnej kawy
– 225 g. cukru pudru
– starta skórka z 1,5 pomarańczy
– 5 białek
– 5 żółtek
– 100 g. bułki tartej
– 100 g. mielonych migdałów
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pomarańcze do przybrania
polewa:
– 6 łyżek rumu
– 5 g. masła
– 200 g. czekolady

Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy masa będzie gładka i jasna dodajemy skórkę pomarańczy i mieszamy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z zaparzoną kawą i gdy delikatnie przestygną, również dodajemy je do jajecznej masy. Wszystko mieszamy, po czym dodajemy migdały i bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż się połączą.
Ubijamy białka na pianę i dodajemy ją do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do tortownicy (ok.19 cm) wysmarowanej masłem (można ją także dodatkowo wyłożyć papierem).  Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 – 50 minut. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia (ok. 1,5 godziny.)
Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy rum i połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej stale mieszając. Gdy czekolada będzie miała konsystencję gęstej śmietany zdejmujemy ją z ognia, dodajemy łyżeczkę masła i ucieramy.
Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i wygładzamy. Zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy kawałkami pomarańczy.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *