Fasolowa po toskańsku

Wiejska, włoska zupa. Smaczna i dietetyczna. Jej porcja zawiera zaledwie niecałe 2 gramy tłuszczu. Naprawdę trudno w niej coś zepsuć. Radzę tylko uważać przy dolewaniu wywaru. Ja robiąc ją za pierwszym razem przedobrzyłam i dodałam go za dużo (około litra), a zupa powinna być w miarę gęsta.
Składniki:
– 1/2 bochenka ciabatty
– 3 łyżki oliwy
– 3 posiekane cebule
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 2 puszki (800g.) kawałków pomidorów z puszki
– 600 ml. wywaru z warzyw
– 400 g. czerwonej fasoli z puszki
– sól i czarny pieprz
– świeża bazylia do przybrania
Przygotowanie:
Podgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Ciabattę kroimy w kostki i suszymy na blasze w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, przez około 10 minut.
Oliwę rozgrzewamy na w garnku, dodajemy cebulę i podsmażamy ją na złoto. Na 2 minuty przed końcem dodajemy do niej czosnek. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy fasolę, pomidory i wywar. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty.
Dodajemy ciabattę, mieszamy, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy porcje przybrane bazylią.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *