Składniki:
– 1 margaryna
– 6-7 słodkich jabłek
– 300g serka homogenizowanego waniliowego
– 3,5 szkl. mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– cynamon
– rodzynki
– konfitura różana
– białko jajka
Przygotowanie:
Z margaryny, serka, cukru, mąki i proszku zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Do połowy jabłek, do wydrążenia wkładamy konfiturę, do drugiej połowy rodzynki i cienką warstwę cynamonu.
Ciasto rozwałkowujemy na półcentymetrowy placek. Wycinamy z niego kwadraty proporcjonalne do jabłek. Na każdym kwadracie kładziemy połówkę jabłka. Łączymy przeciwległe boki ciasta ze sobą formując „koperty”. Ich wierzch smarujemy białkiem jajka.
Jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 45 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.