Składniki:
– duża cukinia
– 2 jajka
– mała marchewka
– 1 szkl. mąki
– mała cebula
– ząbek czosnku
– sól i pieprz
– zioła prowansalskie
– ser pleśniowy Lazur
– bułka tarta
– oliwa
Przygotowanie:
Cukinię myjemy (obieramy, jeśli skórka jest zbyt twarda) ścieramy na tarce o dużych oczkach i odcedzamy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masy marchewki i cukinii.
Wszystko mieszamy z mąką i jajkami. Dodajemy starkowany na tarce warzywnej ser pleśniowy.Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Do zbyt rzadkiej masy dodajemy bułkę tartą, w razie konieczności jeszcze raz odcedzamy wodę.
Z masy formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Kotlety możemy podawać ze świeżymy pomidorami lub innymi warzywami.