Ze względu na wzgląd iż chwilowo jestem spłukana oraz w odpowiedzi na prośbę Karoliny, która od 1 września przechodzi na własny „garnuszek” postanowiłam wprowadzić nowy dział: tanie gotowanie. Pierwsze na tapecie znalazły się kotlety z kaszy gryczanej. Nawet się nie spodziewałam, że będą tak smaczne.
Kotlety z kaszy gryczanej – składniki:
– 2 woreczki kaszy gryczanej
– 200 gram białego sera półtłustego
– cebula
– oliwa
– sól, pieprz, suszone chilli
– 2 jajka
– bułka tarta
Kotlety z kaszy gryczanej – przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Wrzucamy ją do miski, dodajemy delikatnie pokruszony ser, oraz zeszkloną na oliwie cebulę. Mieszamy. Następnie wbijam dwa jajka, dodajemy sól, pieprz i chilli do smaku oraz pół szklanki bułki tartej. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest za mokra dodajemy jeszcze trochę bułki. Formujemy niewielkiej wielkości kotlety i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Smacznego!!

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.