Pulpety papryczaki

Takie pulpety smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego są dość tanie, gdyż koszt przygotowania porcji dla jednej osoby to około 4 zł., a z podanych poniżej proporcji spokojnie może się najeść kilka osób.
Pulpety przygotowała moja mama 🙂
Składniki:
– 1 kg. mięsa mielonego
– 2 jajka
– 4 łyżki bułki tartej
– sól, pieprz
– 4 czerwone papryki
– 2 zielone papryki
– 3 cebule
– 6 łyżek octu
– 1/2 szklanki oleju + olej do smażenia
– 3 łyżki cukru
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
– 1 szklanka pikantnego keczupu
Przygotowanie:
Z mięsa, jajek, pieprzu i soli ugniatamy masę. Formujemy kulki i obtaczamy je w bułce. Następnie smażymy je na oleju. Zdejmujemy je z patelni i osączmy na ręczniku papierowym.
Papryki przekrajamy i czyścimy z nasion, po czym razem z cebulami kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy 3 szklanki wody, ocet, olej, cukier, 1/2 łyżki soli, koncentrat i keczup. Gotujemy ok. 20-25 minut od czasu do czasu mieszając.
Gorącym sosem warzywnym polewamy gotowe pulpeciki.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *