Zwą ją różnie: śledziem pod pierzynką, sałatką warstwową ze śledziem, a inni (w tym ja) szubą. Jak zwał, tak zwał, to moja ulubiona sałatka. Swojego czasu byłam od niej uzależniona i podczas wakacji w Stanach wydawałam na nią w rosyjskim sklepie ciężko zarobione dolary. Dużo dolarów. Zjadałam sama całą aż było mi niedobrze, zarzekałam się, że za tydzień jej nie kupię a po 7 dniach historia się powtarzała. I tak w kółko przez kilka miesięcy… 🙂 Dziś zrobiłam całą michę i też wszystko zjem!
Szuba (sałatka śledziowa) – składniki:
– 7 filetów śledzia marynowanego (ewentualnie matjasa) pokrojonych w drobniutką kostkę
– oliwa
– 2 buraki (ugotowane, obrane i starte na tarce jarzynowej)
– 2 ziemniaki (ugotowane, obrane i starte na tarce jarzynowej)
– 2 marchewki (ugotowane, obrane, starte na tarce jarzynowej)
– 2 jajka ugotowane na twardo
– cebula
– majonez
Szuba (sałatka śledziowa) – przygotowanie:
Pokrojony filety śledziowe układamy na dnie miski, na nie wykładamy cebulę pokrojoną w kostkę. Skrapiamy delikatnie olejem i solimy. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy warstwę z buraków, solimy, kładziemy majonez, warstwę ziemniaków, solimy, smarujemy majonezem, układamy warstwę marchewki, solimy, kładziemy majonez, białko jajka starte na tarce jarzynowej, warstwa majonezu a na koniec posypujemy żółtkiem starte na najdrobniejszej tarce.
Smacznego!
ależ nigdy śledź marynowany,octowy! do klasycznej, ZSRRowskiej szuby tylko solony a'la matias!
Gdziekolwiek mam okazję, próbuję szuby i przyznam, że jeszcze nigdy nie spotkałam się z nią w wersji ze śledziem a'la matias. Co nie wyklucza tego, że i takie wersje istnieją.
Pozdrawiam.
Ja majonez zawsze mieszam ze śmietaną, wtedy jest dużo lżejszy i bardziej puchaty sos. Moja wersja to od dołu:
– śledź z cebulką
– starte ziemniaki
– starta marchew
– pieprz (najlepiej grubo mielony)
– sos (majonez + śmietana)
– drobno starte jajka
– drobno starta gouda
Moja ulubiona sałatka.
Majonez ze śmietaną? Spróbuję przy najbliższej okazji!
ile ml majonezu?
Przyznam szczerze, że nigdy nie liczyłam tego na ml. Zawsze kupuję mały słoik majonezu i używam do tej sałatki jego około 6-8 łyżek.
To są smaki mojego dzieciństwa. Uwielbiam tę sałatkę i ciesze się, że ktoś podziela moje upodobania. pozdrawiam
Również pozdrawiam!
Super, dziękuję 🙂 Sałatkę szykuję na Wigilię
Nie ma za co! Życzę, żeby smakowała!
Mam pytanie o buraki, marchew i ziemniaki, czy trzeba je gotować tzn. podejrzewam, że ziemniaki na pewno, ale czy resztę też i jeśli tak to jak długo?
Tak, oczywiście wszystkie muszą być ugotowane (zaraz dodam informację do przepisu). Jak długo je gotować? Aż będą miękkie 🙂