Tarta czekoladowa z winogronami – składniki:
– duże opakowanie budyniu czekoladowego (lub 2 małe)
– opakowanie ciasta francuskiego
– mleko
– 200 g. ciemnych winogron
– 1. op. bitej śmietany śnieżki
Tarta czekoladowa z winogronami – przygotowanie:
Formę
na tartę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy
na pół godziny do lodówki. Budyń gotujemy na mleku (przy czym mleka
powinno być około 200 ml. mniej niż w przepisie). Czekamy około 5 minut,
aż delikatnie ostygnie. Następnie nakładamy go na ciasto francuskie.
na tartę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy
na pół godziny do lodówki. Budyń gotujemy na mleku (przy czym mleka
powinno być około 200 ml. mniej niż w przepisie). Czekamy około 5 minut,
aż delikatnie ostygnie. Następnie nakładamy go na ciasto francuskie.
Winogrona
myjemy, odrywamy od gałązek i osuszamy. Jeśli są duże przekrajamy na
pół, jeśli małe układamy je w całości na budyniu, jedno obok drugiego.
Wkładamy na piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 50-60 minut.
myjemy, odrywamy od gałązek i osuszamy. Jeśli są duże przekrajamy na
pół, jeśli małe układamy je w całości na budyniu, jedno obok drugiego.
Wkładamy na piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 50-60 minut.
W
tym czasie miksujemy bitą śmietaną z mlekiem. Gdy ciasto jest gotowe
wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy aż ostygnie i wierzch tarty
smarujemy bitą śmietaną.
tym czasie miksujemy bitą śmietaną z mlekiem. Gdy ciasto jest gotowe
wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy aż ostygnie i wierzch tarty
smarujemy bitą śmietaną.
Smacznego!