W zasadzie to na wstępie powinnam zaznaczyć, że takie razowe muffiny z cukinią są przeznaczone raczej dla koneserów 100-procentowo razowych wypieków. Istnieje pewne niebezpieczeństwo, że ludziom do nich nieprzyzwyczajonym, takie babeczki, mówiąc delikatnie, nie przypadną do gustu. Wiem, bo zaniosłam je do pracy i reakcje na nie były….no powiedzmy skrajne. Generalnie w ubiegłym tygodniu zaserwowałam sobie całą masę wyłącznie zdrowego do granic wytrzymałości, jedzenia. I na razie wystarczy. Trzeba trochę “pogrzeszyć”. Ale póki co zapraszam na jeszcze zrazowe, wytrawne muffiny z cukinią.
Razowe muffinki z cukinią – składniki:
– 225 g. razowej mąki żytniej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– łyżeczka soli
– cukinia starta na tarce o grubych oczkach
– 4 łyżki oleju
– 200 ml maślanki
– 4 łyżki miodu
– 2 jajka
+ pestki dyni, słonecznika i płatki owsiane do posypania wierzchu
Razowe muffinki z cukinią – przygotowanie:
Jak zawsze w przypadku muffinów: suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre (w tym cukinię) w drugiej, a następnie łączymy je ze sobą i mieszamy. Tak trochę, bez szaleństwa, bo muffiny powinny mieć niedbałe grudki.
Następnie przekładamy masę do papilotek i posypujemy wierzch ziarnami i płatkami. Wstawiamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Jeśli używacie papilotek-tulipanów, do których wkłada się podwójną porcję ciasta, czas pieczenia należy wydłużyć o ok. 10-15 minut.
Smacznego!