Cebulowe bahji – składniki:
– 3-4 średniej wielkości cebule
– 10-12 łyżek mąki z ciecierzycy
– sól
– mielony kminek
– mielona kolendra
– kurkuma
– mielony imbir
– chilli w proszku
– olej rzepakowy
– woda
Cebulowe bahji – przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy z przyprawami – tak, aby uzyskać dość intensywny smak, dostosowany jednak do własnych upodobań. Następnie dolewamy tyle zimnej wody, aby po wymieszaniu otrzymać dość gęstą pastę. Przekładamy do niej cebulę i dokładnie wszystko mieszamy.
Z tak powstałej masy formujemy placki. Może nam w tym zadaniu pomóc delikatne moczenie rąk w wodzie. Placki smażymy na gorącym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor.
Cebulowe bahji możemy podawać np. z chutney z mango.
Smacznego!
Super przekąska, nie znałam takiej:-)