Niezwykła to dla mnie rzecz: dżemy i konfitury można robić nie tylko z owoców. W tym roku po raz pierwszy dowiedziałam się o tego typu przetworach z warzyw. Za to kocham kuchnię i gotowanie – element niespodzianki na każdym kroku.
Dżem z papryki z rozmarynem – składniki:
– 2 kg. strąków czerwonej papryki
– 1,5 szkl. cukru
– szczypta soli
– 4 cytryny
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 gałązki świeżego rozmarynu (same drobno pokrojone igiełki)
Dżem z papryki – przygotowanie:
Papryką myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i blendujemy bądź przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Masę przekładamy do garnka, dodajemy cukier, sól i gotujemy bez przykrycia od. 20 minut, często mieszając.
Cytryny sparzamy we wrzątku, osuszamy, a skórkę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Oddzielnie wyciskamy z nich sok, który następnie dodajemy do masy paprykowej. Wszystko gotujemy do czasu, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy skórkę z cytryn, goździki, cynamon i rozmaryn, mieszamy o gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka i studzimy pod kocykiem.
Smacznego!!
Przepis pochodzi z “Biblioteczki Poradnika Domowego”
A jaki ma smak? Trudno mi sobie go wyobrazić, bo takiej kombinacji to bym na pewno nie wymyśliła nigdy w życiu!:)
co za niecodzienne połączenie, nie mówiąc o tym że z dżemem z papryki spotykam się pierwszy raz.