Kilimandżaro – ciasto na idealną niedzielę

Ciasto Kilimandżaro
Idealna niedziela, to niedziela z dobrym, domowym obiadem, który wieńczy jakieś smakowite ciasto. Idealna  niedziela, to niedziela bez komputera, Internetu, telefonu, za to z czarno-białymi filmami. Idealna niedziela to taka, kiedy nawet jesień nie przeszkadza, bo jest ciepło (no powiedzmy, że +15 stopni można nazwać ciepłem), opady atmosferyczne nie występują, słońce pięknie świeci. Dziś z idealnej niedzieli mam tylko ciasto. Lepszy rydz, niż nic. Kolejna szansa na idealną niedzielę już za siedem dni. Można zacząć odliczanie. Czas start. Acha! Co do ciasta. Dziś – kilimandżaro, którego przygotowanie jest wbrew pozorom dużo łatwiejsze, niż zdobycie tanzańskiego szczytu.

Ciasto Kilimandżaro – składniki:

biszkopt:

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 4 jajka
– szklanka cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao

+ masło do wysmarowania formy do pieczenia

masa jabłkowa:

– kilogram jabłek
– ewentualnie inne owoce, np szklanka wydrylowanych wiśni
– 2 galaretki pomarańczowe (użyłam galaretek Delecty, bez żelatyny)
– łyżka masła

masa budyniowa:

– 0,5 litra mleka
– 0,5 szklanki cukru
– 2 żółtka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– kostka masła

polewa:

– 150 g. czekolady
– 2 łyżki masła

Ciasto Kilimandżaro – przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Za pomocą miksera, przez kilka minut ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy, studzimy na kratce, a następnie przecinamy na dwie części.
Masa jabłkowa: jabłka trzemy na tarce o największych oczkach i smażymy na łyżce masła, aż zmiękną. Następnie wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masa budyniowa: odmierzamy szklankę mleka, którą przelewamy do miski. Wsypujemy mąki, dodajemy żółtka i mieszamy wszystko mikserem.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie się gotować, dodajemy mleko wymieszane z mąką i żółtkiem i gotujemy chwilę mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone masło i ucieramy, aż krem będzie gładki.
Na pierwszą część przekrojonego biszkoptu (spód) przekładamy masę jabłkową, następnie masę budyniową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem.
Całość odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego!
Ciasto Kilimandżaro

5 Comments

  1. Hej, chcieliśmy Cię zaprosić na trzecie już spotkanie kreatywnych kobiet z Podlasia. Poznajemy się tam nawzajem i wymieniamy doświadczeniami. Dobre towarzystwo i dobra kawa gwarantowana 🙂 Jeżeli masz czas i ochotę wpadnij 🙂

    Więcej szczegółów na blogu: http://bialystokreatywny.blogspot.com/
    oraz na Facebooku: https://www.facebook.com/events/625812344136388/

    Pojawiają się tam aktualne informacje o spotkaniu oraz relacje z nich. Będzie nam bardzo miło jeżeli się pojawisz 🙂 Zapraszamy !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *