Bardzo lubię domowe przyprawy. Nie tylko ich używać, ale również robić. Wsypuję różne składniki (wg podanej receptury) do moździerza, ugniatam, mieszam, dosypuję jeszcze trochę i wychodzi z nich aromatyczna mieszanka. To trochę tak, jakbym czarowała. Trochę jak magia. Domowe przyprawy, jak wszystko, co jest robione samodzielne w domu, mają bardzo duży plus – dokładnie znamy ich skład i nie dodajemy do nich zbędnych “polepszaczy” smaku. Do tego korzenne przyprawy do piernika, kupowane w sklepie, są korzenne tylko z nazwy, a ich skład opiera się głównie na…cukrze. Samych aromatycznych składników jest tam tak naprawdę niewiele. A tutaj znajdziecie moje przepisy na inne, domowe mieszanki przypraw: do ziemniaków, gyros, pięciu smaków, “vegetę”. Po nich przyszedł czas na kolejną domową mieszankę przypraw, czyli korzenną przyprawę do piernika
Domowa przyprawa korzenna do piernika: składniki:
– 2 gwiazdki anyżu
– łyżeczka ziarenek kardamonu
– 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
– 2 łyżeczki goździków (całych)
– łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
– 5 łyżeczek mielonego cynamonu
– 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– łyżeczka mielonej kolendry
– 2 łyżeczki suszonego, mielonego imbiru
Domowa przyprawa korzenna do piernika – przygotowanie:
Anyż, kardamon, pieprz, goździki i ziele angielskie ucieramy na pył w młynku do kawy lub za pomocą moździerza. Dodajemy pozostałe przyprawy w proszku i wszystko dokładnie mieszamy.
Całość przesypujemy do suchego, szczelnie zamykanego pojemniczka.
Domowej przyprawy do piernika dodajemy mniej, niż tej ze sklepu, gdyż jest dużo bardziej aromatyczna. Ja dodaję od. 15-20 gramów na 0,5 kg. mąki.
ma ładny kolor:)
To jej kolejna zaleta…