Sałatka Cezar – składniki:
– średniej wielkości sałata rzymska
– szklanka świeżo startego parmezanu
– łyżeczka sosu Worcestershire
– 2 ząbki czosnku
– 1 duże żółtko
– 4 filety anchois
– 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
– łyżeczka soli
– łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
– łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
do grzanek:
– 2 łyżki masła, roztopionego
– łyżka oliwy z oliwek
– bochenek ciabatty lub chleba włoskiego wg tego przepisu (bez suszonych pomidorów)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sałatka Cezar – przygotowanie:
Najpierw zajmijmy się grzankami. Ciabattę kroimy na kawałki (w dość dużą kostkę). W misce łączymy oliwę z oliwek, masło, przyprawy i mieszamy do czasu ich dokładnego połączenia. Dodajemy pokrojony chlebek i mieszamy aż każdy kawałek zostanie dokładnie pokryty oliwą z masłem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy na niego ciabattę z miski. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i pieczemy, aż grzanki będą złote (ok. 10 minut)
Sos: anchois kroimy na drobniejsze części. Przekładamy do miski, dodajemy sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Za pomocą widelca rozgniatamy wszystko na pastę. Dodajemy pieprz, sok z cytryny, sos Worcestershire, musztardę i żółtko – mieszamy wszystko trzepaczką, dolewając stopniowo oliwę z oliwek.
Umytą sałatę rwiemy na kawałki. Dodajemy grzanki i parmezan. Wszystko polewamy sosem i mieszamy.
Moja ulubiona sałatka!!
bardzo lubię taką sałatke:)