
Domowa masa marcepanowa (marcepan) – składniki:
– 210 g. migdałów
– 180 g. cukru pudru
– 25 ml. białego rumu (ewentualnie brązowego lub koniaku)
– kilka kropel aromatu migdałowego
– 2 łyżki płynnego miodu, naturalnego
Domowa masa marcepanowa (marcepan) – przygotowanie:
Migdały zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach, z namoczonych migdałów zdejmujemy skórkę.
Obrane migdały osuszamy na ścierce lub papierowym ręczniku. Następnie mielimy je w robocie kuchennym lub za pomocą malaksera. Masa z migdałów powinna zrobić tłusta, może być lekko krucha.
Dodajemy do niej cukier puder, alkohol, aromat, miód i ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, zagniatamy masę, do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, masa marcepanowa będzie jednolita.
Z zagniecionej masy marcepanowej formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
świetne:)