Nie jestem ogromną fanką ciast czy deserów. No ok, jak gdzieś na jakiś trafię, to długo nie odmawiam. Ale nie jest tak, że śnię o słodyczach nocami. Ze słodkości to ja raczej wolę kopytka ze smażoną cebulą lub pierogi w każdej postaci. Są jednak ciasta wyjątkowo bliskie mojemu serduszku. Jednym z nich jest babka piaskowa. To chyba dlatego, że jest ona dla mnie jakimś wspomnieniem z dzieciństwa i świąt wielkanocnych spędzanych na wsi.Najmilej mi się myśli o babce piaskowej jedzonej w towarzystwie szklanki mleka, ale ostatnio staram się ograniczać nabiał jak się da… Na szczęście to sprawdzony przepis na babkę, który sprawdza się również bez tego.
Babka piaskowa – sprawdzony przepis – składniki:
– 180 gramów mąki pszennej
– 90 gramów mąki ziemniaczanej
– 120 gramów cukru
– 5 jajek
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 gramów miękkiego masła w temperaturze pokojowej
– łyżeczka esencji waniliowej
+ odrobina masła i mąki do formy
Babka piaskowa – sprawdzony przepis – przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem mikserem – przez kilka minut aż powstanie puszysta masa. W trakcie dodajemy esencję waniliową.
Następnie, w kilkunastosekundowych odstępach zaczynamy wbijać jajka – cały czas mieszając.
Do tak przygotowanej masy przesiewamy obie mąki i proszę ziemniaczany. Całość mieszamy.
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wypełniamy ciastem.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę.
Smacznego!