Naleśniki z dynią

Tradycyjna zupa z dyni
Naleśniki z dynią – dla mnie bardziej nadają się na deser, niż na danie główne, są delikatne w smaku i były świetną odmianą dla mnie, która buzię ma wypaloną chilli 🙂

Naleśniki z dynią – składniki:

ciasto:
– 150 g mąki
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– sól
– masło
farsz:
dynia, obrana ze skórki i pokrojona w kostkę (ok 4 szkl.)
– 200 g białego sera półtłustego
– cynamon
– miód
+ śmietana i cukier

Naleśniki z dynią – przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, żółtka jajek, dodajemy sól i część mleka, po czym składniki mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mleka i mieszamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i w miarę lejące. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Dokładnie mieszamy.
Dynię gotujemy na parze ok. 25 minut. Odcedzamy i rozgniatamy ją z serem na gładkie puree. Dodajemy cynamon i miód do smaku.
Naleśniki smażymy na maśle z obu stron i na ciepłe nakładamy farsz.
Na wierzch nakładamy odrobinę śmietany i posypujemy cukrem.
Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *