Naleśniki z dynią – dla mnie bardziej nadają się na deser, niż na danie główne, są delikatne w smaku i były świetną odmianą dla mnie, która buzię ma wypaloną chilli 🙂
Naleśniki z dynią – składniki:
ciasto:
– 150 g mąki
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– sól
– masło
farsz:
– dynia, obrana ze skórki i pokrojona w kostkę (ok 4 szkl.)
– 200 g białego sera półtłustego
– cynamon
– miód
+ śmietana i cukier
Naleśniki z dynią – przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, żółtka jajek, dodajemy sól i część mleka, po czym składniki mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę mleka i mieszamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i w miarę lejące. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Dokładnie mieszamy.
Dynię gotujemy na parze ok. 25 minut. Odcedzamy i rozgniatamy ją z serem na gładkie puree. Dodajemy cynamon i miód do smaku.
Naleśniki smażymy na maśle z obu stron i na ciepłe nakładamy farsz.
Na wierzch nakładamy odrobinę śmietany i posypujemy cukrem.
Smacznego!!