Razowe pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu. No i w końcu postanowiłam je przygotować. Ale pomyślałam: co można zrobić, żeby jeszcze je “udziwnić”? No i przyszła mi do głowy kasza gryczana – nie do farszu, ale do ciasta. I wszystko się kupy trzyma i pierogi są i radość jest.
Składniki:
ciasto:
– szklanka mąki razowej
– szklanka zmielonej na proszek, niegotowanej kaszy gryczanej
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– jajko
– 2 łyżeczki miękkiego masła
– ok. pół szklanki wody
– szczypta soli
farsz:
– 2 szklanki soczewicy
– 3 ziemniaki
– cebula
– 1 lub 2 ząbki czosnku
– zielony koperek
– sól, pieprz, papryka ostra
– oliwa
Przygotowanie:
Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, dodając powoli wodę. Musi być gładkie i zwarte. Gdy jest gotowe wkładamy je do folii.
Soczewicę musimy zacząć przygotowywać dużo wcześniej. Najpierw wkładamy ją do wody na ok. 6 godzin. Po tym czasie gotujemy ją przez około 2 godziny. Gdy czas minie zestawiamy z gazu na około godzinę, aby soczewica wchłonęła wodę. Gdy jest już gotowa dwukrotnie przekręcamy ją przez maszynkę. Następnie mielimy ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy do ziemniaków i soczewicy razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Mieszamy dokładnie. Dodajemy sól, pieprz i paprykę do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego koła. Nakładamy do nich farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, przez około 10 minut.
Smacznego!!