Składniki:
– 6 dużych ząbków czosnku w łupinach
– 400 g czerwonej papryki ze słoika odsączonej i pokrojonej w plastry
– puszka pomidorów
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
– 1 łyżka posiekanego tymianku lub oregano
– sól i pieprz
– 350 g spaghetti
– tarty parmezan
Przygotowanie:
Ząbki czosnku w łupinach układamy w niskim, żaroodpornym naczyniu i prażymy 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Celsjusza, aż zmiękną.
Paprykę oraz pomidory przekładamy do miski, dodajemy oliwę i miksujemy do konsystencji puree. Dodajemy wyłuskane ząbki czosnku, płatki chilli i tymianek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie miksujemy, przekładamy do garnka i odstawiamy.
W drugim garnku gotujemy spaghetti, w osolonej wodzie przez ok. 8 minut. Odcedzamy, mieszamy z podgrzanym sosem i posypujemy parmezanem.
Smacznego!!