Jednym z pozytywnych rezultatów mojego udziału w radiowej audycji “Czas skowronków”, jest to, że udalo mi się od Bożeny, prowadzącej ten program, uzyskać kilka, bardzo ciekawych przepisów. A wśród nich ten. Nie mogłam go nie polubić, skoro jego częścią składową są ziemniaki. A dalej też same pyszności. I kurki. Za którymi wcześniej nie przepadałam, a dzięki temu przepisowi zakochałam się w nich i już! 🙂
PLACKI CUKINIOWO – ZIEMNIACZANE
Składniki:
– średniej wielkości cukinia
– 4 ziemniaki
– jajko
– sól i pieprz
– ząbek czosnku
– otręby pszenne (lub bułka tarta, lub mąka)
SOS KURKOWY:
– 1,5-2 szklanki kurek
– 1 nieduża cebula
– ząbek czosnku
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 2 łyżki masła
– 4 czubate łyżki śmietany 18%
– posiekany koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Odstawiamy na bok i po kilku minutach odsączamy z niej wodę. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Mieszamy razem z cukinią.
Dodajemy jajko, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy po czym, aby zagęścić, dodajemy otręby pszenne (mąkę lub bułkę tartą) i znów mieszamy. Z masy formujemy placki i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.
Kurki wrzucamy do gotującej się w garnku wody, obgotowujemy je na małym ok. godzinę a następnie odcedzamy. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i po kilku minutach dorzucamy do niej ugotowane kurki, sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy wszystko ok. 3 minuty często mieszając. Następnie dodajemy śmietanę i w celu zagęszczenia sosu – siemię lniane. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Sos wykładamy na usmażone kotlety i posypujemy je koperkiem lub natka pietruszki.
Smacznego!