Zupa krem z cukinii

Zastanawiałam się ostatnio nad plusami, jakie płynął z niezaprzeczalnego faktu, jakim jest nadchodząca jesień. Bo jakieś być muszą. No np. nowe, jesienne buty czy inne kiecki. Albo kolorowe rajstopy. I liście tak samo kolorowe. Bo też są ładne. No ale przełom lata i jesieni to sezon na wiele warzyw, które ostatnio kupuję w kosmicznych ilościach. I w większości wkładam je w słoiki. Pod różną postacią, bo zupy również lądują w wekach. Zupy – kremy, powinnam uściślić. Tak jak np. ostatnia zupa, którą zrobiłam – z cukinii.

Zupa krem z cukinii – składniki:

– włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, zielona część pora)
– 900 g. cukinii
– 100 ml. białego wina
– 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
– sól, biały pieprz
– 100 g. śmietany kremówki
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 0,5 litra wody

Zupa krem z cukinii – przygotowanie:

Cukinię myjemy, osuszamy i dość drobno kroimy. W lekko osolonej wodzie gotujemy wywar z włoszczyzny. W garnku zrumieniamy na maśle poszatkowaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy cukinię i dusimy wszystko na małym ogniu ok. 5 minut. 
Wlewamy wywar warzywny i gotujemy zupę ok. 5 minut. Dodajemy płatki aż się rozkleją.
Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką, jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, wino, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Smacznego!





2 Comments

  1. To nie tak, że można tylko zieloną, po prostu ja zawsze używam tylko tej części do robienia wywarów 🙂

  2. Cukinia jest super! PS-zawsze zastanawiam się, dlaczego można tylko zieloną część pora używać? (bo ja używam prawie całego i może to źle wpływa na moje zdrowie lub stan psychiczny?);-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *