Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się do perfekcji opanować sztukę pieczenia chlebów na zakwasie. Póki co, czasem mi się udają trochę, czasem w ogóle. Przy czym druga sytuacja występuję zdecydowanie najczęściej. Generalnie nie miałabym nic przeciwko, bo jestem miłośniczką zakalców, ale nie do tego stopnia, żeby się nimi chwalić wszem i wobec. A poza tym w końcu człowiek lubi, jak coś mu się udaje. Więc zawsze, gdy taka zaawansowana sztuka mi nie wyjdzie, dla poprawy humoru piękę coś łatwiejszego. Na drożdżach. Coś co zazwyczaj dobrze wyrasta. I w ten właśnie sposób upiekłam taką oto bułkę pszenną. Zaciekawiło mnie połączenie pieczywa z ziemniakami. A do tego od kilku miesięcy jestem wielką fanką czarnuszki…
Bułka pszenna z ziemniakami i czarnuszką – składniki:
bułka pszenna z ziemniakami i czarnuszką – przygotowanie:

Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.
Przyjadę do Ciebie na naukę, bo jestem zielona w pieczeniu chlebów na zakwasie;)
Ze mnie chyba jednak słaba Kulinarka jest, bo choć widziałam dużo przepisów łączących różnego rodzaju ciasta z ugotowanymi ziemniakami, to jednak nadal się boję tego wypróbować 😉