Co zrobić, aby zjeść fast food, a jednak slow food. No może nie do końca slow food, ale na pewno coś zdrowszego? Aby było to coś smacznego, a jednocześnie nie zejść po tym na zawał serca? Aby wilk był syty i owca cała? Można zacząć od robienia fast food’owych odpowiedników w domu. Dziś przepis na domowe bułki do hamburgerów. A to, co można do nich włożyć – jutro.
Domowe bułki do hamburgerów – składniki:
– 500 g. mąki
– 10 g. świeżych drożdży
– 1 jajko + 1 żółtko
– 230 ml. ciepłego mleka
– łyżka cukru
– łyżeczka soli
– 20 g. masła
– 3 lyżki mleka w proszku
– rozkłócone jajko do posmarowania bułek i sezam do ich posypania
Domowe bułki do hamburgerów – przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, mleko w proszku, cukier, sól i masło oraz drożdżowy rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie, przez ok. 15 energicznie wyrabiamy ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części, z których formujemy bułki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut.
Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 minut.
Smacznego!
wypróbowałam 🙂 pyszne 🙂
Cieszę się bardzo!