Babka cytrynowo-jogurtowa z białym lukrem

Babka cytrynowo-jogurtowa z białym lukremUwielbiam takie ciasta, bardzo mokre, treściwe o zdecydowanym smaku. W zasadzie to pierwsza babka, jaką w życiu upiekłam. Już pół roku temu kupiłam taką słodką, bo niewielką, formę/tortownicę z wymienianymi spodami, w której można piec zarówno zwykłe ciasta, jak i właśnie babki. Forma musiała odczekać tych kilka miesięcy, do czasu aż przyszła dobra okazja na jej wykorzystanie. Babkę cytrynowo-jogurtową robi się naprawdę bardzo szybko i prosto, na podobnej zasadzie, jak amerykańskie muffiny.

Babka cytrynowa – składniki: 

– 2,5 szklanki mąki
– szklanka cukru
– tarta skórka z jednej cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka gęstego jogurtu (w temp. pokojowej)
– 50 g. masła (roztopionego w garnuszku)
– 2 jajka (w temp. pokojowej)
– sok z jednej cytryny
– masło do wysmarowania formy
lukier:
– białko jajka
– ok. szklanki cukru pudru
– łyżeczka soku z cytryny
Z tych składników upiekłam babkę o średnicy 16 cm.

Babka cytrynowa – przygotowanie:

W dwóch miskach oddzielnie mieszamy składniki mokre i oddzielnie suche. Należy to zrobić bardzo dokładnie.
Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy chwilę, do momentu połączenia składników. Ciasta nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ może nam z niego wyjść zakalec.
Kiedy składniki są połączone, ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy (aby sięgało do ok. 3/4 jej wysokości) i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Babkę pieczemy ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy lukier: w miseczce ubijamy mikserem białko, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy również sok z cytryny. Białko ubijamy  do momentu aż lukier stanie się biały i gęsty. W razie potrzeby można dosypać więcej cukru.
Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzoną babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Babka cytrynowo-jogurtowa z białym lukrem

7 Comments

  1. Czy foremka użyta do babki jest wielkości tortownicy ? Zastanawiam się jakiej formy użyć do upieczenia babki, mam tortownicę o średnicy 24cm i foremkę do chleba 11cm na 24cm ale czy nie będzie za mała bo babka na zdjęciach wydaje się ogromna 😀 pozdrawiam

    • To złudzenie 🙂 Do pieczenia tej babki użyłam najmniejszej foremki, jaką mam, tzn. o średnicy 18 cm.
      Pozdrawiam

  2. mniam! ja dodałam jogurt grecki i wyszło pysznie 🙂 babka tak wilgotna, że wszyscy myśleli, że to zakalec 😀

    • Ja na początku, zaraz po upieczeniu również myślałam, że wyszedł zakalec, ale na szczęście okazało się, że jest tak, jak piszesz – po prostu jest bardzo wilgotna… choć zakalce bardzo lubię i też bym z chęcią zjadła 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *