Bardzo lubię raclette. Z resztą czegóż tu nie lubić – wspólne biesiadowanie, jedzenie, “potrawy” na kilka sposobów, takie, na jakie nam tylko fantazja pozwala… I smak grilla (no może nie do końca ten, ale przynajmniej zbliżony) w środku zimy.
Raclette to taki grill elektryczny z dużym rusztem i kilkoma, najczęściej ośmioma patelenkami. I to właśnie te patelenki mają największy urok. Każdy ze współbiesiadników dostaje swoją i może na niej dowolnie komponować składniki, wedle własnego smaku, gustu i wyobraźni. Powinniśmy zapewnić w miarę sporą ilość zróżnicowanych składników pamiętając jednak, że nie można układać zbyt wielu z nich na jednej patelence. Dlaczego? Bo najzwyczajniej w świecie się nam spalą. Druga rzecz to taka, że przypraw powinniśmy używać dopiero po grillowaniu bo np. spalone zioła są bardzo gorzkie i psują smak potrawy.
Raclette, jako sposób jedzenia, czyli łączenie i topienie w serze różnych składników, wywodzi się podobno jeszcze ze średniowiecznej Szwajcarii.
Jakich składników użyć przy robieniu raclette? W zasadzie możemy używać wszystkiego: różnych rodzajów mięs, kiełbas, boczku, owoców morza, warzyw, serów etc… Tu chyba nie ma żadnych ograniczeń. Ważne jest, aby w trakcie przygotowywania jedzenia na małych patelenkach grillować też coś na dużym ruszcie.
Do mojego raclette użyłam składników takich jak:
– kiełbasa
– boczek
– czerwona cebula
– biała cebula
– marynowane papryczki piri piri
– dziki łosoś
– gotowane ziemniaki
– jajka ugotowane na twardo
– pomidory
– papryka
– papryka chilli
– ciemne winogrona
– suszone śliwki
– pieczarki
– ser mozzarella
– czubryca zielona
Oto przykładowe kompozycje zapiekanek:
ziemniaki, łosoś, oliwki, czubryca
boczek, suszone śliwki, oliwki, cebula winogrona
ziemniak, jajko, łosoś, mozzarella, piri piri
pomidor, łosoś, pieczarki, oliwki, winogrona
jajko, ziemniak, cebula biała i czerwona, pomidor, pieczarki
Smacznego grillowania! 🙂
PS. Nie polecam robienia raclette w pokoju o rozmiarach 2 na 3 metry 🙂 Dobrze jest też zapewnić możliwość cyklicznego wietrzenia pomieszczenia w trakcie grillowania :).