Coś
mi nie wyszło. I nie mam tylko na myśli tego koślawego zdjęcia. Zawsze jak widziałam w sklepach tarty jabłkowe, to one się tak ładnie
“błyszczały”. A moje jabłka są jakieś takie matowe. Całe szczęście, że
tarta jest bardzo smaczna i szybko się ją robi (mówię o samym wykonaniu,
a nie godzinie w piekarniku).
mi nie wyszło. I nie mam tylko na myśli tego koślawego zdjęcia. Zawsze jak widziałam w sklepach tarty jabłkowe, to one się tak ładnie
“błyszczały”. A moje jabłka są jakieś takie matowe. Całe szczęście, że
tarta jest bardzo smaczna i szybko się ją robi (mówię o samym wykonaniu,
a nie godzinie w piekarniku).
Kto mi powie co zrobić, żeby owoce na tarcie tak pięknie połyskiwały? Czymś polać? Posmarować rozbełtanym jajkiem??…
Tarta jabłkowa z kremem budyniowym – składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– 5 słodkich jabłek
– 400 ml śmietany 21 lub 30%
– opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
– cukier
– masło
– cynamon
– jajko
Tarta jabłkowa z kremem budyniowym – przygotowanie:
Formę
na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy w
wielu miejscach widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy w
wielu miejscach widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Jabłka
obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w półksiężyce. Do szklanki wlewamy
100 ml śmietany i dokładnie rozrabiamy w niej budyń – tak aby nie było
grudek. W rondelku podgrzewamy pozostałą śmietanę wraz z 5 łyżkami
cukru. Gdy będzie gorąca dodajemy część śmietany wymieszanej z budyniem i
całość podgotowujemy około 5 minut, ciągle mieszając, aż masa
zgęstnieje.
obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w półksiężyce. Do szklanki wlewamy
100 ml śmietany i dokładnie rozrabiamy w niej budyń – tak aby nie było
grudek. W rondelku podgrzewamy pozostałą śmietanę wraz z 5 łyżkami
cukru. Gdy będzie gorąca dodajemy część śmietany wymieszanej z budyniem i
całość podgotowujemy około 5 minut, ciągle mieszając, aż masa
zgęstnieje.
Tak
rozrobioną śmietanę z budyniem wykładamy na ciasto francuskie,
wygładzamy i układamy na niej jabłka. Następnie posypujemy cukrem i
cynamonem. Wystającą część ciasta francuskiego delikatnie smarujemy
rozbełtanym jajkiem.
rozrobioną śmietanę z budyniem wykładamy na ciasto francuskie,
wygładzamy i układamy na niej jabłka. Następnie posypujemy cukrem i
cynamonem. Wystającą część ciasta francuskiego delikatnie smarujemy
rozbełtanym jajkiem.
Tartę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!