Już
kilkakrotnie wyrażałam swoje uwielbienie dla kremowych zup. Dziś zupa
krem z kalafiora. Krótko, szybko i na temat. Miłego dnia wszystkim!
kilkakrotnie wyrażałam swoje uwielbienie dla kremowych zup. Dziś zupa
krem z kalafiora. Krótko, szybko i na temat. Miłego dnia wszystkim!
Składniki:
– 300 g. kalafiora
– 150 g. marchewki
– 100 g. białej części pora
– 100 g. selera korzeniowego
– 70 g. pietruszki
– 150 g. ziemniaków
– litr wody
– sól, pieprz
– posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Seler,
marchew i pietruszkę gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie
wyjmujemy z garnka, kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Do powstałego w
ten sposób wywaru warzywnego wrzucamy kalafior podzielony na jak
najmniejsze różyczki oraz pokrojone ziemniaki i por.
marchew i pietruszkę gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie
wyjmujemy z garnka, kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Do powstałego w
ten sposób wywaru warzywnego wrzucamy kalafior podzielony na jak
najmniejsze różyczki oraz pokrojone ziemniaki i por.
Gdy
warzywa są już miękkie, dodajemy ugotowane wcześniej: seler, pietruszkę
i marchew. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 5 minut, a następnie
miksujemy na krem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
warzywa są już miękkie, dodajemy ugotowane wcześniej: seler, pietruszkę
i marchew. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 5 minut, a następnie
miksujemy na krem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Taką zupę podajemy na ciepło, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Cześć! Jestem Sylwia. Lubię dobre jedzenie i ładne rzeczy. I podróże. Mieszkam na podlaskiej wsi. Od kilku lat interesuję się permakulturą i jej narzędzia wykorzystuję w siedlisku, w którym mieszkam. Placki ziemniaczane for life, sernik tylko z rodzynkami, marcepan bliski mojemu sercu, Makłowicz na prezydenta.